Sommeren i Norden har vært ekstremt våt, og det store underskuddet i hydrobalansen vi så for noen måneder siden, er nå visket ut. I sommermånedene har gassprisene steget, mens de nordiske systemfutures har holdt seg mer stabile. Dette fører til økte prisforskjeller i Norden.
Vi har også sett perioder med mye vind og sol, noe som har ført til ekstremt lave – og noen ganger til og med negative – priser i det meste av Norden, noe som understreker hvilken effekt utbyggingen av vind- og solenergi har på prisene.
Store prisfall i slutten av måneden
Den korte kurven: Hvis vi ser på utviklingen av futureskontrakter de siste månedene, er det verdt å huske på at vi har sett en annen utvikling i Norden enn i for eksempel Tyskland. Mens de mest omsatte systemfutures i dag er lavere enn for to måneder siden, har stigende gasspriser ført til en betydelig prisøkning i de gassavhengige landene lenger sør. Systemfuturen for neste kvartal, Q4-24, stengte 27. august med en pris på 40,85 EUR/MWh, 10 % lavere enn i begynnelsen av juli. Den forbedrede hydrologiske situasjonen og de plutselig store vannmengdene, spesielt i Norge, er hovedårsakene til prisfallet.
Den lange kurven: Årskontraktene for de kommende årene har ikke falt i pris de siste månedene på samme måte som de nærmeste futures. Geopolitiske bekymringer og den stigende gassprisen har holdt en hånd under den lange enden av kurven. Vi ser derfor et bilde hvor systemfuturen for 2025 nå handles til en pris på 41,90 EUR/MWh, marginalt 1 % lavere enn i begynnelsen av juli. Både i den korte og den lange enden av kurven har utviklingen ført til at EPAD-ene i de sørlige prisområdene i Norden, først og fremst Danmark, har økt betydelig i takt med at prisdifferansen til Tyskland har vokst.